thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Inkoopfactuur boeken op project met btw-plicht project

Je boekt een inkoopfactuur op een project in Profit Financieel, waarbij Profit de btw-plicht van dit project moet toepassen, in plaats van de btw-plicht van de crediteur. Hierbij boek je de inkoopfactuur of kosten op de gebruikelijke wijze, echter je vult in de inkoopfactuurregel (de eerste boekingsregel) ook het project in.

Let op:

Je gebruikt deze procedure alleen als je te maken hebt met projecten die plaatsvinden op een andere locatie dan de vestigingslocatie van de crediteur en als gevolg hiervan de btw-plicht afwijkt van de btw-plicht van de crediteur. Bijvoorbeeld hotelkosten die op de projectlocatie gemaakt zijn. Als je deze functionaliteit wilt gebruiken, dan moet je deze functionaliteit eerst activeren en inrichten.

Als je in de factuurregel een project invult bij het veld Project, dan is de werking van het boeken van de inkoopfactuur als volgt:

 • Profit gebruikt de btw-plicht van het project voor de volledige inkoopfactuur.
 • Profit gebruikt de Voorkeur btw-code van het project bij het boeken van de kostenregels, als deze niet is ingesteld dan gebruikt Profit de btw-code van de kostenrekening.
 • De projectboeking is verplicht bij alle grootboekrekeningen waarbij bij Doorboeken projecten voor Projectboeking toegestaan of Projectboeking verplicht is ingesteld.
 • In het subboekingsprogramma voor projectboekingen kun je geen projecten kiezen. Profit vult het projectnummer hier automatisch in. Hierdoor kun je de kosten van de factuur alleen boeken op het project dat je in de factuurregel hebt ingevuld.

Als je in de factuurregel géén project invult, dan is de werking volgens de standaard werkwijze. Zie de beschrijving van de procedure hiervan bij Inkoopfactuur boeken op project. Deze werking hiervan is dan als volgt:

 • Profit gebruikt de btw-plicht van de crediteur.
 • Profit gebruikt de btw-code van de kostenrekening bij het boeken van de kostenregels.
 • De projectboeking is alleen verplicht bij alle grootboekrekeningen waarbij Projectboeking verplicht is ingesteld. Voor de instelling Projectboeking toegestaan is de projectboeking optioneel.
 • In het subboekingsprogramma voor projectboekingen kun je willekeurige projecten kiezen.

Inkoopfactuur boeken op een project met btw-plicht van het project:

 1. Ga naar: Financieel / Boeken / Dagboek.
 2. Controleer Boekjaar en Periode.

  Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je de mutatie boekt.

 3. Selecteer het inkoopdagboek waarin je de inkoopfactuur boekt.
 4. Klik op: OK.
 5. Vul de eerste boekingsregel in:
  • Selecteer de crediteur, wijzig eventueel de boekingsomschrijving, vul het totale factuurbedrag (inclusief eventuele btw) in.
  • Selecteer het project bij Project waarop de boeking betrekking heeft. Dit veld is alleen beschikbaar als dit veld aan de boekingslay-out is toegevoegd. Als je hier in de boekingsregel het project niet invult, dan volg je de standaard werkwijze. Zie beschrijving bij Inkoopfactuur boeken op project.

  Pro_Inkoopfactuur boeken op project met btw-plicht project

  Als in Profit een melding verschijnt dat de btw-plicht van het gekozen project een btw-nummer bij de crediteur vereist, moet je het btw-nummer eerst invullen bij de crediteur, op het tabblad Crediteur. Voor de volgende btw-plichten is het btw-nummer bij de crediteur vereist: Inkopen binnen EU en Verlegd van.

 6. Vul de tweede boekingsregel in.
  • Selecteer de kostenrekening als deze niet automatisch voorgesteld wordt.
  • Profit neemt in de kostenregel het projectnummer over uit de factuurregel.
  • Profit stelt de btw-code automatisch voor aan de hand van de Voorkeur btw-code van het project als deze is insteld, anders neemt Profit de btw-code over van de grootboekrekening. In beide gevallen moet de btw-code toegestaan zijn bij de btw-plicht van de factuurregel.
  • Als je boekt op een grootboekrekening waarbij bij Doorboeken projecten voor Projectboeking toegestaan of Projectboeking verplicht is ingesteld, dan is een projectboeking verplicht. Profit dan opent automatisch een subboekingsscherm met projectgegevens:
 7. Vul de regel(s) in het subboekingsprogramma voor projectboekingen.

  Bij het specificeren van de kosten bij een projectboeking vult Profit automatisch het projectnummer in. Deze kun je niet wijzigen.

  Voor meer informatie van de overige velden van een projectboeking, zie beschrijving bij Inkoopfactuur boeken op project.

 8. Klik op: Voltooien.
 9. Maak de boeking verder af.
 10. Klik op: Voltooien.

Zie ook

Direct naar

 1. Doorboeken inkoopfacturen en kostenboekingen op project
 2. Doorboeken inkoopfacturen en kostenboekingen (projectboeking) in Financieel inrichten
 3. Doorboeken inkoopfacturen met btw-plicht per project inrichten
 4. Inkoopfactuur boeken op een project
 5. Inkoopfactuur boeken op project met bijlage in projectdossier
 6. Inkoopfactuur boeken op project met btw-plicht van project
 7. Inkoopfactuur boeken op een project (projectboeking) met loonmutatie medewerker
 8. Kosten boeken als projectboeking
 9. Werksoort boeken als projectboeking
 10. Journaalpost van inkoopfactuur met projectboeking raadplegen en wijzigen
 11. Journaalpost van inkoopfactuur met projectboeking verwijderen

Process

Nacalculatie

Work area

Projecten