thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Doorboeken inkoopfacturen en kostenboekingen op project

Als je werkt met Profit Projecten én Profit Financieel, dan kun je inkoopfacturen en kostenboekingen vanuit Profit Financieel als projectmutatie boeken op een project.

Inhoud

Beschrijving

Je voegt nacalculatieregels toe door het boeken van uren, materialen en eenheden.

Je kunt inkoopfacturen en kosten die je boekt in Profit Financieel, doorboeken naar de nacalculatie van een project in Profit Projecten. Als je integratie nacalculatie en salarisverwerking gebruikt in Profit Projecten en Profit Payroll dan kun je ook via een projectboeking in Profit Financieel een inkoopfactuur boeken, waarbij deze kosten op een medewerker kunnen worden geboekt, zodat de kosten worden ingehouden op het loon van de betreffende medewerker. Ook kosten, die je niet via een inkoopfactuur in Profit Financieel boekt, kun je naar een project doorboeken.

Inkoopfacturen en overige doorgeboekte kosten kun je evenals uren, materialen en eenheden bij automatische facturering op 'regiebasis' aan de opdrachtgever doorbelasten. Bij het boeken van de inkoopfactuur of van de kostenboeking kun je dit aangeven en kun je hierbij een toeslagpercentage invullen waarmee het door te belasten bedrag wordt berekend.

Bij het boeken van een inkoopfactuur bepaalt Profit standaard de btw-plicht op basis van de crediteur, maar je kunt ook de btw-plicht laten bepalen op basis van het project waar je de kosten op boekt. Deze functionaliteit is niet standaard beschikbaar, maar moet je apart activeren en inrichten. Dit gebruik je als je te maken hebt met projecten die plaatsvinden op een andere locatie dan de vestigingslocatie van de crediteur en waarvan de btw-plicht afwijkt van de btw-plicht van de crediteur. Een voorbeeld hiervan zijn hotelkosten die op locatie gemaakt zijn.

Met de functie Journalisering verwerk je alle facturen die klaarstaan in de financiële administratie. Hierna kun je de facturen niet meer wijzigen om zo de aansluiting tussen de boekhouding en Profit Projecten te waarborgen. Van de doorgeboekte facturen kun je een dagstaat afdrukken.

Het is ook mogelijk om verkoopfacturen of opbrengsten door te boeken vanuit Profit Financieel naar Profit Projecten. Je moet dan aangeven in welk verkoopdagboek je de facturen wilt verwerken. Ook moet de grootboekrekening bekend zijn waarop de omzet wordt geboekt. De basis voor de journalisering definieer je door het instellen van de grondslag. Hierbij kun je aangeven dat je de omzetrekening bijvoorbeeld per medewerker, per werksoort(groep), per artikel(groep) of per project(groep) vastlegt.

Voorbereiding

Werkwijze

Zie ook

Grootboekrekening voor projectboeking in Financieel

Als je inkoopfacturen of kosten wilt doorboeken vanuit de financiële administratie, moet je eerst aangeven bij welke grootboekrekeningen deze doorboeking is toegestaan of zelfs verplicht is. Zodra er doorgeboekte mutaties op een grootboekrekening aanwezig zijn kun je deze instelling niet meer wijzigen.

Je hebt de volgende mogelijkheden:

 • Geen projectboeking - Als je hiervoor kiest kun je boekingen voor de betreffende grootboekrekening niet doorboeken naar de nacalculatie van een project.
 • Projectboeking toegestaan - Als je hiervoor kiest kun je boekingen voor de betreffende grootboekrekening doorboeken naar de nacalculatie van een project maar het is niet verplicht om voor de betreffende grootboekrekening door te boeken naar een project.
 • Projectboeking verplicht - Als je hiervoor kiest ben je verplicht de boekingen voor de betreffende grootboekrekening naar de nacalculatie van een project door te boeken.

  Let op:

  De projectboeking is ook verplicht bij Projectboeking toegestaan als je in de inkoopfactuurregel een project hebt ingevuld en Btw-plicht per project (inkoop) hebt ingericht.

Grootboekrekening instellen voor projectboeking:

 1. Ga naar: Financieel / Grootboek / Grootboekrekening.
 2. Open de eigenschappen van de grootboekrekening.
 3. Ga naar het tabblad: Extra.
 4. Selecteer op welke manier je door wilt boeken naar Profit Projecten in het veld Doorboeken projecten.
 5. Klik op: OK.

Process

Nacalculatie

Work area

Projecten