Aangifte Vpb: Passiva

Wat wordt verstaan onder Passiva?

In de economie en bedrijfskunde zijn passiva de bronnen waarmee de onderneming gefinancierd is: het geld dat in de zaak gestoken is. Het is het vreemd vermogen (schulden of verplichtingen die in de boekhouding van een bedrijf opgenomen worden) plus het eigen vermogen. Passiva omvatten de leningen, voorzieningen voor uitgestelde opbrengsten en uitgaven.

De huidige passiva of vlottende schulden zijn schulden betaalbaar binnen één jaar, terwijl de passiva op lange termijn of langlopende schulden betaalbaar zijn over een periode langer dan één jaar. Een belangrijke passiva-post is altijd de crediteuren, de nog niet betaalde leveranciers.

Het eigen vermogen wordt ook aan de kant van de passiva op de balans gezet. De voorzieningen vallen ook onder de passiva. Dit zijn alvast gereserveerde bedragen voor nog niet precies gespecificeerde kostenposten.

Passiva vormen de credit-zijde (rechterzijde) van de balans. Activa vormen de debetzijde van de balans. De passiva worden gebruikt om de activa te financieren. Daarom zijn de passiva even hoog als de activa.

Kapitaal

  • Gestort en opgevraagd kapitaal

    Als de storting op aandelen heeft plaatsgevonden in het kader van een geruisloze overdracht, geldt in principe de boekwaarde van het vermogen van de ingebrachte onderneming, na aftrek van de fiscale reserves, als gestort kapitaal voor de heffing van de inkomstenbelasting. In dat geval stel je in de fiscale vermogensopstelling het bedrag van het gestorte kapitaal, samen met het eventuele agio, gelijk aan de fiscale boekwaarde van de overgedragen onderneming op het overgangstijdstip.

    Voor een rechtspersoon die geen NV of BV is, vermeld je het equivalent voor het begrip kapitaal dat voor die rechtspersoon geldt.

  • Informeel kapitaal

    Van informeel kapitaal kan sprake zijn als de vennootschap door de aandeelhouder(s) is bevoordeeld, zonder dat een storting op aandelen heeft plaatsgevonden. De waarde van deze bevoordeling geef je hier aan. Als informele kapitaalstorting wordt ook aangemerkt de kapitaalstorting voor toegekende werknemersopties.

  • Aandelenkapitaal

    Het aandelenkapitaal van een onderneming is het bedrag waartegen een onderneming aandelen heeft uitgegeven aan aandeelhouders of kan uitgeven.

Schulden

In de economie en bedrijfskunde zijn schulden de uitstaande betalingen en verplichtingen die in de boekhouding van een bedrijf opgenomen worden.

Schulden worden geregistreerd op de balans van een bedrijf en omvatten de leningen, hypotheken, uitgestelde opbrengsten en uitgaven. De huidige schulden zijn schulden betaalbaar binnen één jaar, terwijl de schulden op lange termijn schulden betaalbaar over een langere periode zijn.

  • Schulden aan met de vennootschap verbonden lichamen

    Vermeld alleen de schulden op lichamen die met de belastingplichtige zijn verbonden in de zin van artikel 10a, lid 4b Vpb.

    Van een verbonden lichaam is sprake als aan een van de volgende voorwaarden is voldaan:

    • De vennootschap heeft voor ten minste een derde deel een belang in dat lichaam.
    • Een lichaam heeft voor ten minste een derde deel een belang in de vennootschap.
    • Een derde heeft voor ten minste een derde deel een belang in zowel het lichaam als de vennootschap.

Belaste Compartimenteringsreserve

De compartimenteringsreserve bij sfeerovergang van belaste naar onbelaste sfeer van een deelneming (alleen Fiscaal) is toegevoegd. Achtergrond is de Wet compartimenteringsreserve.

Belangrijk hierbij is dat:

  • de berekening voor de compartimenteringsreserve buiten Profit plaatsvindt!

Sfeerovergangen doen zich voor wanneer op een belang aanvankelijk de deelnemingsvrijstelling niet van toepassing is en vervolgens wel, of andersom. De deelnemingsvrijstelling is van toepassing als de ene vennootschap 5% of meer bezit van het aandelenkapitaal van een andere vennootschap. De deelnemingsvrijstelling is een fiscale regeling die ervoor zorgt dat alle uitkeringen van de deelneming naar de vennootschap die 5% of meer bezit belastingvrij zijn.

Een sfeerovergang vind plaats als de vennootschap op het ene moment wel 5% of meer van het aandelenkapitaal bezit en een volgend moment niet meer. De vennootschap waarin dan minder dan 5% deelneming is keert vervolgens bijvoorbeeld nog wel dividend uit, dit is dan belast omdat de deelnemingsvrijstelling niet meer van toepassing is. De compartimenteringsreserve is in dit geval van toepassing, het zorgt ervoor dat de winstuitdelingen van deelnemingen aan de juiste periode worden toegeschreven zodat ze belast kunnen worden volgens het op dat moment geldende belastingregime.

Voorbeeld: 

Voor voordelen uit een aandelenpakket dat is verkregen voor 100 en voor 100 te boek gesteld, geldt de deelnemingsvrijstelling.

Op een gegeven moment doet zich een sfeerovergang voor en de deelnemingsvrijstelling geldt niet langer voor de voordelen uit dat belang.

Op het tijdstip van de sfeerovergang is het pakket 150 waard.

Op een later tijdstip wordt het pakket in zijn geheel verkocht voor 120.

In de vrijgestelde periode heeft zich een waardestijging van 50 voorgedaan. Deze 50 is vrijgesteld. In de belaste periode heeft zich een waardedaling van 30 voorgedaan. Deze 30 is aftrekbaar.

Op de fiscale balans beschik je over de rubriek 'Belaste compartimenteringsreserve'. Verder beschik je in het onderdeel Winstberekening Vpb over de dotaties aan en onttrekkingen uit deze nieuwe fiscale reserve.

Als een in de belaste sfeer gehouden belang, door wijziging in feiten of wetgeving overgaat naar de vrijgestelde deelnemingssfeer, is de houder van het belang verplicht om het belang op de fiscale balans te herwaarderen naar de waarde in het economische verkeer. Het resultaat van deze herwaardering moet gedoteerd worden aan de belaste compartimenteringsreserve. In het jaar van realisatie van (een deel van) deze herwaardering door dividenduitkering of vervreemding wordt deze belast aan de compartimenteringsreserve onttrokken.

Direct naar

  1. Aangifte Vpb verwerken
  2. Stamgegevens
  3. Uitwerken vennootschappen
  4. Commercieel / Fiscaal uitwerken
  5. Algemene gegevens
  6. Activa
  7. Passiva
  8. Winstberekening
  9. Verliesverrekening
  10. Giften
  11. Niet-aftrekbare bedragen
  12. Belastbaar bedrag
  13. Belastingbedrag
  14. Investeringen / Desinvesteringen
  15. Bedrijfsgebouwen/-terreinen
  16. Aandeelhouders
  17. Deelnemingen
  18. Wijzigingen in de fiscale eenheid
  19. Herinvesteringsreserve
  20. Willekeurige afschrijving
  21. Omzetbelasting
  22. Voorzieningen
  23. Buitenlandse resultaten
  24. Objectvrijstelling
  25. Zeescheepvaart
  26. Ruling - verdeling
  27. Innovatiebox
  28. Agrarische onderneming
  29. Generieke renteaftrekbeperking
  30. Diversen
  31. Verificatie
  32. Controle aangifte Vpb
  33. Akkoord en ondertekening (Vpb)
  34. Conceptaangifte Vpb
  35. Rapportage aangifte Vpb
  36. Fiscale kaart Vpb