Artikel

Artikelen zijn tastbare goederen waarvan je voorraad kunt bijhouden. Het bijhouden van voorraad is niet verplicht, je bepaalt dit per artikel. Je geeft per artikelgroep aan of voorraadhoudende artikelen zijn toegestaan.

Dit doe je om niet voor iedere artikelgroep allerlei overbodige zaken in te richten, zoals bijvoorbeeld het vastleggen van de grootboekrekeningen die betrekking hebben op de voorraad. De voorraad wordt namelijk verdicht per artikelgroep gejournaliseerd. Om een voorraadhoudend artikel toe te voegen, is het dan ook noodzakelijk dat je dit nieuwe artikel koppelt aan een artikelgroep waarbij voorraadhoudende artikelen toegestaan zijn.

Een artikel heeft generieke kenmerken die ook bij andere itemsoorten (werksoort, kosten, etc) terugkomen, zoals code, omschrijving, prijzen, etc. Daarnaast heeft een artikel specifieke eigenschappen, zoals voorraadgegevens, gewicht, prijzen, etc.

Beschrijving

Bij het toevoegen van een artikel in Profit leg je altijd eerst de basisgegevens vast. Optioneel geef je aan of je van dit artikel een voorraad wilt bijhouden. Voor voorraadhoudende artikelen kun je bestelvoorstellen genereren. Dat wil zeggen dat Profit een voorstel voor nieuwe inkooporders doet. Daarbij kan Profit rekening houden met de openstaande verkooporders en de aanwezige voorraad. Vervolgens leg je de verrekenprijs, de kostprijs en de basis inkoop- en verkoopprijs vast. Het gaat hier om standaardprijzen, waarvan je eventueel nog kunt afwijken met bijvoorbeeld staffels en kortingen.

Bij een artikel leg je altijd een voorkeur inkooprelatie vast. Dit is de inkooprelatie waar je normaal gesproken het artikel bestelt. De voorkeur inkooprelatie gebruikt Profit om bestelvoorstellen te genereren. Je kunt ook meerdere inkooprelaties toevoegen aan het artikel met specifieke artikelinformatie van de inkooprelatie, zoals artikelcode en artikelomschrijvingen van de inkooprelatie, de barcode, de levertijd, het aantal eenheden en de besteleenheid. Dit geldt ook voor meerdere verkooprelaties.

Verder kun je verpakkingen koppelen aan een artikel. Deze verpakkingen zijn artikelen met het kenmerk Verpakking. Je kunt bij een verpakking aangeven of het gaat om emballage. etc.

Tenslotte kun je een memotekst en een afbeelding toevoegen aan het artikel. Deze kun je tonen in de weergave en afdrukken in de verschillende inkoop- en verkooprapporten (offerte, verkooporder, etc).

Werkwijze

Zie ook