Wijzigingen schenkbelasting 2023

Als iemand een schenking doet of een schenking ontvangt moet hier een aangifte schenkbelasting voor gedaan worden. De aangifte schenkbelasting moet altijd binnen zijn vóór 1 maart in het jaar volgend op het jaar waarin de schenking gedaan is (tenzij uitstel verleend is). Vanaf het aangiftejaar 2019 moet je de aangifte schenkbelasting digitaal versturen naar de Belastingdienst. Het is niet meer mogelijk om de aangifte op papier te versturen.

De schenkbelasting 2023 wordt eind april 2023 uitgeleverd met een patch op Profit 22.

Aangifte schenkbelasting 2023:

Ieder jaar worden in de aangifte schenkbelasting (wets)wijzigingen doorgevoerd.

Je kunt de aangifte schenkbelasting voor 2023 uitwerken en digitaal versturen naar de Belastingdienst. De aangifte schenkbelasting is beschikbaar in de cockpit van de cliënt IB. Ook de standaardrapporten voor de schenkbelasting zijn beschikbaar voor fiscaal jaar 2023. De wijzigingen die hebben plaatsgevonden zijn hieronder beschreven.

Schenker hoeft niet meer Cliënt IB te zijn

Vanaf Schenkbelasting 2023 hoeft de cliënt IB niet meer altijd de schenker te zijn. Dit was een veelgenoemde wens. Je kunt vanaf nu de velden in het onderdeel Gegevens schenker aanpassen als de cliënt IB niet de schenker is. Hiervoor vink je het nieuwe vinkveld Schenker is cliënt IB uit.

Gegevens cliënt IB overnemen bij ontvanger

Als de cliënt IB de ontvanger is, dan kun je de stamgegevens van de cliënt IB vanaf nu overnemen naar de velden in het onderdeel Gegevens van de ontvanger van de schenking. Hiervoor vink je het nieuwe vinkveld Ontvanger is cliënt IB aan.

Partnergegevens van de ontvanger

de specificatie Partnergegevens van de ontvanger is uitgebreid met adresvelden indien de partner in het buitenland woont. Wanneer je het vinkveld Partner woont in het buitenland aanvinkt, kun je de adresvelden invullen. De adresvelden worden ook afgedrukt in de standaardrapportage.

Schenking onroerende zaak

In de specificatie Woning of overige onroerende zaken is het veld Waarde voor schenkbelasting aangepast. Profit houdt vanaf nu rekening met het Besluit van 15 juni 2022 (nr. 2022-0000013460), als de woning wordt geschonken en een gedeelte van de koopsom wordt kwijtgescholden.
De automatische berekening van de schenking van de woning is verder op de volgende punten verbeterd:

  • waardebepaling bij het (gedeeltelijk) schenken van de woning;
  • waardebepaling bij het van toepassing zijn van een niet-marktconforme huur;
  • waardebepaling bij toepassing van erfpacht (al dan niet in combinatie met verhuur).

Vrijstelling dure studie

In het onderdeel Vrijstelling is het veld Nog te besteden deel vrijstelling aan dure studie toegevoegd. Het veld is vergelijkbaar qua werking met het veld Nog te besteden deel vrijstelling aan eigen woning.

Wijziging kengetallen

de kengetallen voor de leegwaarderatio zijn gewijzigd. Hierdoor kan de waarde van de geschonken woning hoger zijn dan in de jaren t/m 2022.

Ondertekening

Het onderdeel Ondertekening is nu uitgebreid. Ten opzichte van de aangifte schenkbelasting 2022 kun je nu gedetailleerder aangeven wie de aangifte schenkbelasting ondertekent. De velden zijn gelijk aan de velden voor de ondertekening in de aangifte erfbelasting.

Status en voortgang

Op het scherm Status en voortgang kun je vanaf dit jaar aangeven aan wie je de rapportage richt. Dit kan de schenker of de ontvanger zijn. Hiervoor is het nieuwe dropdownveld Rapportage gericht aan ontstaan.

Wanneer er meerdere ontvangers zijn maar de de rapportage richt aan één van de ontvangers, dan ziet deze ontvanger ook de schenkingen van de andere ontvangers. Dit komt omdat de rapportage de hele aangifte betreft. Wanneer dit ongewenst is, maak dan voor elke ontvanger een eigen aangifte schenkbelasting. Dit houdt in dat je elke ontvanger als cliënt IB aanmaakt en vanuit elke ontvanger een nieuwe aangifte schenkbelasting opstart. Op basis van elke aangifte individueel genereer je vervolgens de gewenste rapporatage(s).

Overige wijzigingen

Vanaf nu wordt er beter rekening gehouden met het eenmaal toepassen van de jaarlijkse vrijstelling als iemand meerdere schenkingen doet in een jaar. Dit wordt op twee manieren gedaan:

  • Ten eerste is er een i-teken toegevoegd naast het veld Waarde eerdere schenkingen dit jaar waar duidelijk wordt toegelicht welke waarde je hier invult.
  • Wanneer het veld Waarde eerdere schenkingen dit jaar is gevuld, wordt het veld Algemene vrijstelling (berekend tenzij gespecificeerd) leeggehaald en niet meer beschikbaar om in te vullen.

Om andere fouten in de aangifte te voorkomen is ervoor gekozen om het verplicht te maken om de schenking te specificeren op het scherm Schenking. Ook mag het veld Algemene vrijstelling (berekend tenzij gespecificeerd) geen negatieve waarde meer bevatten.

Ten slotte zijn er verwijderde en nieuwe velden in de aangifte schenkbelasting. Ga naar de veldwijzigingen inclusief veldcodes.

Direct naar

  1. Schenkbelasting
  2. Vrijgeven biljetsoort
  3. Autoriseren Klaarzetten aangifte
  4. Schenkbelasting uitwerken
  5. Schenkbelasting klaarzetten
  6. Schenkbelasting versturen
  7. Schenkbelasting raadplegen elektronisch bericht
  8. Schenkbelasting vrijgeven, deblokkeren en verwijderen
  9. Schenkbelasting afdrukken