Praktijkvoorbeeld: Import Com/Fis IB

Dit praktijkvoorbeeld gaat over het importeren van de commerciële óf fiscale cijfers van de balans en resultatenrekening van de onderneming in een O-biljet. Bij het uitwerken van een O-biljet is het mogelijk om, met behulp van een importbestand, de commerciële óf fiscale cijfers te importeren. Het voordeel daarvan is dat je de cijfers niet handmatig hoeft in te voeren. Op die manier beschik je sneller over de balans/resultatenrekening, bespaar je tijd en voorkom je fouten bij het invullen van de aangifte.

Beschrijving

Bij het uitwerken van een O-biljet is het mogelijk om óf de commerciële óf de fiscale cijfers van de onderneming te importeren. Het is bij een O-biljet dus niet mogelijk om zowel de commerciële als de fiscale cijfers (al dan niet inclusief C/F-boekingen) te importeren.

Bij een O-biljet kun je de volgende commerciële of fiscale cijfers importeren:

• Commerciële/fiscale balans dit jaar
  • Commerciële/fiscale balans vorig jaar
  • Commerciële/fiscale resultatenrekening dit jaar
  • Commerciële/fiscale resultatenrekening vorig jaar

Als je de IB-onderneming Commercieel/Fiscaal uitwerkt, neemt Profit na het importeren van de commerciële cijfers deze cijfers automatisch over als fiscale cijfers. Na de import zijn de fiscale balans en resultatenrekening (dit jaar/vorig jaar) dus gelijk aan de commerciële balans en resultatenrekening (dit jaar/vorig jaar). Als er voor de onderneming sprake is van verschillen tussen de commerciële en fiscale waardering van één of meer balans- en/of resultaatposten, moet je deze C/F-verschillen handmatig boeken in het onderdeel Afwijking commercieel/fiscaal in de C/F-module.

Om de import goed te laten verlopen moet het importbestand aan de volgende indeling voldoen:

<Post>;<Omschrijving>;<Balans einde jaar/resultatenrekening dit jaar>;<Balans begin jaar/resultatenrekening vorig jaar>

Dit betekent voor het importbestand inhoudelijk:

• kolom A: het postnummer (bijvoorbeeld 2b);
  • kolom B: de postomschrijving (bijvoorbeeld Machines en installaties; dit mag ook een eigen omschrijving zijn);
  • kolom C: de boekwaarde van de post op de balans of resultatenrekening einde jaar (willekeurig bedrag);
  • kolom D: de boekwaarde van de post op de balans of resultatenrekening begin van het jaar c.q. vorig jaar (willekeurig bedrag).

Dit praktijkvoorbeeld bestaat uit twee onderdelen:

1. Het maken van het importbestand (bestaande uit de te importeren fiscale of commerciële cijfers).
  2. Het daadwerkelijk importeren van het importbestand in een O-biljet.

Let op!

In dit praktijkvoorbeeld importeer je de commerciële cijfers van de onderneming. Het importeren van fiscale cijfers werkt op soortgelijke wijze. Als de methoden van elkaar verschillen wordt dit expliciet beschreven bij de stappen waar dat van toepassing is.

Stap 1: Het importbestand maken

Het importbestand maak je in het .csv- of .txt-formaat. In dit praktijkvoorbeeld wordt een .csv-bestand gebruikt voor het importeren van de cijfers.

Een .csv-bestand maak je in Microsoft Excel. Open Excel en voer de onderstaande cijfers in (NB: achter elke kolomomschrijving in de tabel staat een letter die correspondeert met de kolom in Microsoft Excel):

Commercieel

Post (A)

Omschrijving (B)

Boekwaarde eind (C)

Boekwaarde begin (D)

2b

Machines en installaties

€ 112.500

€ 125.000

2f

Andere materiële vaste activa

€ 54.000

€ 60.000

4a

Voorraden

€ 27.000

€ 25.000

9d

Ondernemingsvermogen

€ 193.500

€ 210.000

15b

Wijz. in voorraden en OHW

€ 2.000

€ 7.000

18d

Machines en installaties

€ 12.500

€ 12.500

18f

Andere vaste bedrijfsmiddelen

€ 6.000

€ 6.000

Het invoeren van de cijfers in Excel resulteert in het volgende importbestand:

Vervolgens sla je het Excel-bestand op als .csv (gescheiden door lijstscheidingsteken) via Bestand > Opslaan als > Bladeren.

Stap 2: Importeren van het bestand

In de vorige stap van dit voorbeeld heb je het importbestand gemaakt. Dit importbestand ga je nu in de aangifte importeren. Dit doe je in de jaarstukken van de onderneming. Je benadert de jaarstukken van de onderneming door aan de linkerkant van het aangiftescherm op de menu-optie Onderneming te klikken en vervolgens voor de actie Onderneming uitwerken (of Fiscale balans/resultatenrekening als je de fiscale cijfers importeert) te kiezen. In de C/F-module klik je vervolgens op Import Commercieel (of Import Fiscaal als je de fiscale cijfers importeert). Je krijgt het volgende scherm in beeld:

In het importscherm heb je de volgende opties:

• Alle gegevens verwijderen: je vinkt deze optie alleen uit als je een aanvulling van je balans/resultatenrekening wilt importeren. In de meeste gevallen staat dit veld aan.
  • Importeer balans einde van het jaar: vink deze optie aan als je de balans/resultatenrekening per einde van het jaar (huidige jaar) wilt importeren.
  • Importeer balans begin van het jaar: vink deze optie aan als je de balans/resultatenrekening per begin van het jaar (vorig jaar) wilt importeren.
  • Importeer omschrijving: vink deze optie aan als je de omschrijving (kolom B uit het importbestand) wilt importeren. Het is op deze manier mogelijk om een eigen omschrijving te importeren. Deze omschrijving vind je terug bij de betreffende post op de tabbladen Commerciële balans en Fiscale balans.

Voor dit praktijkvoorbeeld vink je alle opties aan.

Let op!

Als je de fiscale cijfers importeert beschik je alleen over de opties Importeer balans einde van het jaar en Importeer balans begin van het jaar.

Als je het importbestand en de juiste opties hebt geselecteerd klik je op Importeren. De gegevens uit het importbestand worden dan ingelezen. Als de import klaar is krijg je hiervan een melding. Je krijgt daarna de volgende log in beeld:

De commerciële/fiscale balans en de commerciële/fiscale resultatenrekening geven nu het volgende beeld. Je kunt eventueel ‘doorklikken’ op de posten om meer informatie te verkrijgen:

Balans:

Resultatenrekening:

Direct naar

1. Praktijkvoorbeelden uit de aangifte IB (onderneming)
  2. Commercieel – Fiscale boekingen
  3. Import Commercieel of Fiscaal
  4. Rekenkundige controle
  5. Maximale toevoeging fiscale oudedagsreserve
  6. Inhaaltoevoeging fiscale oudedagsreserve
  7. Afname FOR door leeftijd
  8. Afname FOR door urencriterium
  9. Afname FOR door betaling lijfrentepremies
  10. Afname FOR door staking
  11. Belastbare winst uit resultatenrekening en vermogensvergelijking
  12. Volledige staking onderneming
  13. Toevoeging HIR bij verkoop actief
  14. Onttrekking HIR bij aankoop nieuw actief
  15. Vrijval HIR
  16. Samenwerkingsverbanden - Methode 1
  17. Samenwerkingsverbanden - Methode 2
  18. Samenwerkingsverbanden - Methode 3