thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied

Autorisatie in InSite

Met de autorisatie bepaal je welke gebruikers toegang hebben tot een InSite-website. Voor elke gebruiker die toegang heeft, bepaal je met rollen tot welke webpagina's deze toegang heeft. Je zorgt ervoor dat gebruikers toegang hebben tot alle pagina's die zij nodig hebben voor het uitoefenen van hun taken, maar niet meer dan dat.

Video

Beschrijving

Aandachtspunten:

 • Een gebruiker moet toegang hebben tot InSite. Dit stel je in in de eigenschappen van de gebruiker in de Autorisatie tool.

  De koppeling tussen een Profit-gebruiker en medewerker (in Profit HRM) is essentieel voor ESS, MSS, de Personeelsadministratie, workflows en andere onderdelen van InSite. De gebruiker kan inloggen en heeft toegang tot bepaalde medewerker-gerelateerde gegevens (die immers opgehaald worden uit de koppeling gebruiker-medewerker). Dit geldt voor medewerkers die nog in dienst komen, in dienst zijn met een lopend contract of uit dienst zijn.

  Let op:

  In de praktijk hebben vaak alleen medewerkers met een lopend contract toegang tot InSite, omdat in de filterautorisatie filters zijn toegepast op de datum indienst of uitdienst. De medewerker moet dan op huidige datum een geldig contract hebben. Als de medewerker geen geldig contract heeft, dan volgt een melding dat de gebruiker niet geautoriseerd is voor de pagina in InSite.

 • Veel onderdelen van InSite hebben een eigen activering in Algemeen / In & OutSite / Site, tabblad Typen Pagina. Documentsjablonen hebben een eigen activering op het tabblad Documentsjablonen. Als je een activering inschakelt, komen de bijbehorende pagina's beschikbaar in InSite en kun je deze autoriseren (voor zover dit niet automatisch gebeurt, omdat de pagina's onderdeel uitmaken van functionaliteiten die automatisch geautoriseerd worden).

  Als je een activering niet inschakelt, bestaan de pagina's niet in de site en heeft niemand toegang.

 • Probeer de autorisatie in te richten met rollen en functionaliteiten, zoals hieronder beschreven. Kijk of je de standaard autorisatiegroepen kunt gebruiken, dan heb je geen omkijken meer naar de autorisatie. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je pagina's autoriseren op basis van selecties.

InSite-rollen en functionaliteiten

Dit gedeelte heeft betrekking op het verstrekken van toegang tot InSite-pagina's en pagina-onderdelen. Bekijk hiervoor het onderstaande schema.

 • Pagina's en pagina-onderdelen die je als een geheel wilt autoriseren, bundel je in een functionaliteit.
 • Functionaliteiten bundel je in autorisatierollen, zoals Debiteurenbeheer of Personeelszaken.
 • Per gebruikersgroep (in de Autorisatie tool) bepaal je op welke autorisatierollen men recht heeft.

Nadat je autorisatierollen hebt toegevoegd autoriseer je iemand heel eenvoudig door de juiste autorisatierol toe te kennen. Als er een nieuwe medewerker indienst komt voeg je deze toe als gebruiker. Deze gebruiker koppel je vervolgens aan de juiste groep zodat hij geautoriseerd is voor de juiste functionaliteit.

Je kunt acties niet apart autoriseren. Wel kun je per overzicht/weergave bepalen of de acties al dan niet getoond worden.

Hieronder zie je een uitgebreider schema met een voorbeeld van de autorisatie.

Gebruikerstelling m.b.t. de Profit-licentie

In de licentie maken we onderscheid tussen gebruikers die toegang hebben tot Profit Windows en gebruikers die alleen toegang hebben tot InSite. In de eigenschappen van de omgeving kun je op het tabblad Licentie informatie de aantallen in de licentie controleren.

Werkwijze

Process

Autorisatie

Work area

InSite/OutSite