thumb_up
thumb_down
link
Copy link
Copied
insert_emoticon
lmatfy
Copied
Inrichting voorraadcontrole

Voor de juiste levering van de artikelen stel je per artikel in hoe de voorraadcontrole moet verlopen. Je kunt de voorraad controleren bij de verkooporder, bij de pakbon of instellen dat er geen voorraadcontrole plaatsvindt.

Je hebt de volgende mogelijkheden:

 • Controle op vrije voorraad (verkooporder en pakbon)

  Als je hiervoor kiest wordt de voorraad gecontroleerd bij het invoeren van de verkooporder. Hanteer je de strikte voorraadcontrole dan kan het te reserveren aantal artikelen nooit groter zijn dan de werkelijke (fysieke) voorraad. Deze optie wordt bijvoorbeeld gebruikt bij artikelen met een lage omloopsnelheid of bij artikelen waarbij bestelvoorstel is ingesteld.

 • Controle op economische voorraad (verkooporder)

  Bij deze optie wordt de voorraad gecontroleerd bij het invoeren van de verkooporder. Hanteer je de economische voorraadcontrole dan wordt er bij het invoeren van een aantal dat groter is dan de economische voorraad van een artikel aan je gevraagd of je het aantal dat niet op voorraad is wilt reserveren. Deze optie wordt bijvoorbeeld gebruikt bij artikelen met een lage omloopsnelheid of bij artikelen waarbij bestelvoorstel is ingesteld.

 • Controle op vrije voorraad (pakbon)

  Als je hiervoor kiest wordt de voorraad gecontroleerd bij het genereren of invoeren van de pakbon. Hanteer je deze voorraadcontrole dan kan het uit te leveren aantal nooit groter zijn dan de werkelijke (fysieke) voorraad. Deze optie hanteer je bijvoorbeeld bij artikelen met een hoge omloopsnelheid of bij artikelen waarbij de voorraadaanvulling is ingesteld.

 • Geen voorraadcontrole

  Bij deze optie wordt er geen voorraadcontrole uitgevoerd. Dit betekent dat er negatieve voorraad kan ontstaan voor het betreffende artikel. Deze optie gebruik je bijvoorbeeld als je de inkoop (inboeken van ontvangsten) later registreert dan de verkoop. Het daadwerkelijk uit te leveren aantal zal afhankelijk zijn van de werkelijke voorraad in het magazijn.

Voorraadcontrole instellen:

 1. Ga naar: Ordermanagement / Item / Artikel of Ordermanagement / Item / Artikel cockpit.
 2. Open de eigenschappen van het item waarvoor je de voorraadcontrole wilt instellen.
 3. Ga naar het tabblad: Voorraad.
 4. Selecteer bij Voorraadcontrole hoe je de voorraad wilt controleren.
 5. Klik op: OK.

  Let op:

  Je kunt de waarde bij Voorraadcontrole nog wel wijzigen, maar de bestaande niet afgehandelde orders wijzigen daardoor niet.

Direct naar

 1. Inrichting ordertraject (verkoop)
 2. Ordertraject instellen
 3. Vooruitbetaling inrichten
 4. Aanbetaling inrichten
 5. Voorraadcontrole inrichten
 6. Verstrekking via E-mail inrichten
 7. Orders verzamelen op pakbon
 8. Creditfacturen e-mailen via Output toestaan
 9. Relatie wijzigen in actieve order autoriseren

Process

Verkooporder

Work area

Ordermanagement