Sneltoetsen

Door gebruik te maken van sneltoetsen in plaats van de muis werk je efficiënter en sneller. Bovendien heb je minder kans op RSI.

Wist je dat meer dan 90% van Profit met sneltoetsen te bedienen is? De belangrijkste sneltoetsen:

• Profit Home, druk op Ctrl+T
  • Functie zoeken met spotlight, druk op Ctrl+Spatie
  • Startmenu tonen of verbergen, druk op Ctrl+\
  • Venster afsluiten: druk op Esc
  • Filter tonen: druk op Ctrl+F.
  • Nieuw item toevoegen: druk op Ctrl+N.
  • Open het AFAS Help Center met F1.
  • Pop-up-scherm minimaliseren met Ctrl+Shift+M.

Zie ook:

Inhoud

Sneltoetsen om een weergave-actie te starten

Je start de actie Nieuw met de sneltoets Ctrl+N. Deze actie is alleen zichtbaar als je hiervoor geautoriseerd bent.

De actie Verwijderen vind je altijd onder de knop Acties of meer acties, de sneltoets is Del. Deze actie is alleen zichtbaar als je hiervoor geautoriseerd bent.

De eerste negen acties in een weergave hebben een corresponderende sneltoets. Voor actie 1 druk je op Ctrl+1, voor actie 2 druk je op Ctrl+2, etc. Bij de acties onder de knop Acties of Meer acties zie je de sneltoets ook bij de betreffende actie.

Als je op geen enkele actie rechten hebt, dan wordt de knop Acties of Meer acties ook niet getoond.

In dit artikel is gave nieuwe functionaliteit verwerkt die beschikbaar is vanaf Profit 2.

Je kunt de knop Acties of Meer acties bereiken met Ctrl+M. Begin te typen om de gewenste actie snel te vinden of gebruik de sneltoets die achter de actie getoond wordt.

Sneltoetsen in weergaven

Algemeen

Knop

Sneltoets

Toelichting

Ctrl+N

Nieuw gegeven toevoegen.

Ctrl+Shift+E

Enter

Eigenschappen van de geselecteerde regel opvragen of wijzigen.

Delete

Geselecteerde regel verwijderen.

Ctrl+Shift+I

Technische informatie opvragen. Dit kan nodig zijn bij het werken met Profit-connectoren.

F5

Weergave verversen. Hierdoor wordt de weergave opnieuw gevuld op basis van de database. Dit is slechts bij uitzondering nodig.

Ctrl+E

Weergave exporteren naar Excel.

Ctrl+Y

Totalizer

Ctrl+M

menu Acties of Meer acties openen

Indeling weergave

Knop

Sneltoets

Toelichting

Ctrl+U

Kolommen uitlijnen

Ctrl+U, Ctrl+U

Kolommen passend weergeven

Ctrl+R

Originele weergave-instellingen herstellen.

Ctrl+Shift+S

Sortering

Navigatie

Profit

Toelichting

Ctrl+PgUp

Ga naar de eerste zichtbare regel

Ctrl+PgDn

Ga naar de laatste zichtbare regel

Ctrl+Home

Ga naar de eerste regel van de weergave

Ctrl+End

Ga naar de laatste geladen regel van de weergave (meestal is dit de 75e regel).

Profit laadt niet alle regels van een weergave in één keer, hierdoor verbetert de performance. Hierdoor ga je met Ctrl+End naar de laatste regel die geladen is.

Ctrl+Shift+B

Geblokkeerde regels weergeven: met deze knop kun je geblokkeerde regels verbergen / zichtbaar maken.

Ctrl+Tab

Ga naar het eerste veld van de volgende sectie op het tabblad.

Filteren en sorteren

Profit

Toelichting

Ctrl+F

Toon het filter: Met deze knop kun je een filter aanmaken op een weergave om hieruit een deel van de getoonde gegevens te selecteren.

Ctrl+L

Filter leegmaken

Ctrl+Shift+D

Filter deactiveren, maar de filterwaarden in de snelfilterregel blijven staan.

Ctrl+Shift+S

Geselecteerde kolom sorteren.

Selectievakjes tonen en aanvinken:

Dit kan met de sneltoets Ctrl+S, zie Meerdere gegevens selecteren.

Sneltoetsen in een wizard

Je voegt gegevens in Profit vaak toe met een wizard. Bijvoorbeeld de wizard voor het toevoegen van een nieuwe debiteur of een nieuw item.

Je kunt de volgende sneltoetsen gebruiken in een wizard.

Omschrijving

Sneltoets

De wizard annuleren

Alt+A / Escape

Naar het volgende scherm

Alt+O / F6

Naar het vorige scherm

Alt+V

De wizard voltooien

Alt+L

Met de cursor naar het volgende veld

Enter / Tab

In een tabelveld het zoekscherm openen

F10

Een vinkveld in- of uitschakelen

Spatie

Venster maximaliseren of terug naar oorspronkelijke formaat

Ctrl+Shift+F

Pop-up-scherm minimaliseren

Ctrl+Shift+M

Sneltoetsen in een boekingslay-out

Voor het boeken in een boekingsscherm gebruik je een boekingslay-out.

Sneltoetsen in regels

Omschrijving

Sneltoets

Nieuwe regel onder de bestaande regel

Ctrl +

Nieuwe regel tussenvoegen onder de geselecteerde regel.

Ctrl Ins

Geselecteerde regel overnemen (kopiëren)

Ctrl O

Geselecteerde regel verwijderen

Ctrl Delete

Naar de eerste kolom van de regel. Dit gebeurt niet als je een deel van het veld geselecteerd hebt, bijvoorbeeld een deel van een omschrijving. Dan ga je naar het begin van het veld.

Home

Naar de laatste (rechter) kolom. Dit gebeurt niet als je een deel van het veld geselecteerd hebt, bijvoorbeeld een deel van een omschrijving. Dan ga je naar het einde van het veld.

End

Naar de eerste regel

Ctrl Home

Naar de laatste regel

Ctrl End

Naar het eerste veld als het huidige veld niet wijzigbaar is.

Control Pijltje Links

Je gaat naar het laatste veld als het huidige veld niet wijzigbaar is.

Control Pijltje Rechts

Zoekvenster opvragen om een waarde te selecteren

F10

Naar het volgende veld

Tab

Naar het vorige veld

Shift Tab

Waarde van hetzelfde veld in de vorige regel kopiëren

F6

Schakelen tussen secties

Een boekingslay-out kan de volgende secties hebben: kop, regels en staart. Er zijn boekingslay-outs waarin geen kop of staart aanwezig is.

Omschrijving

Sneltoets

Je activeert de sectie boven huidige sectie. Bijvoorbeeld: je gaat van de Regels naar de Kop. Je komt terecht in het eerste wijzigbare veld. Als dat er niet is, dan kom je terecht op het eerste tabblad.

Control Pijltje Omhoog

Je activeert de sectie onder huidige sectie. Bijvoorbeeld: je gaat van de Kop naar de Regels. Je komt terecht in het eerste wijzigbare veld. Als dat er niet is, dan kom je terecht op het eerste tabblad.

Control Pijltje Omlaag

Na het invullen van de selectie kun je direct door naar de boekingslay-out.

F5

Toetsenbord geeft rare tekens weer (Windows / Apple Mac)

Je toetsenbord volgt een bepaalde indeling, bijvoorbeeld de indeling qwerty of azerty. Qwerty is gebruikelijk in Nederland.

Als je computer de verkeerde indeling gebruikt, worden bij het typen niet de juiste letters getoond op je beeldscherm. Vaak gebeurt dit omdat je met een sneltoets de indeling per ongeluk hebt gewijzigd.

Windows:

Gebruikt de sneltoets Ctrl+Shift (toetsenbord wisselen) of Alt+Shift (invoertaal wisselen).

Mac:

Gebruik de sneltoets Alt+cmd+shift (Op nieuwe modellen is dit option + cmd + shift).

Structurele oplossing voor Mac:

Zie ook de informatie op https://help-docs.citrix.com/nl-nl/citrix-workspace-app/mac/keyboard.html

1. Sluit Profit en de Citrix Viewer applicatie af.
  2. Open Finder en ga via het menu bovenin je scherm naar Ga / Ga naar map (of Shift+Command+G).
  3. Ga naar deze locatie:

~/Library/Application Support/Citrix Receiver

De Citrix Receiver map opent.

4. Open het tekstbestand Config
  5. Wijzig de tekst: KeyboardLayout=(User Profile) in KeyboardLayout=US-International en sluit het tekstbestand

Als je Profit weer start, wordt de juiste toetsenbordindeling gebruikt.

Let op:

Vanaf Citrix Workspace 2210 ga je naar de instellingen van de Mac. Selecteer Slechts één keer synchroniseren - wanneer sessie start bij Instellingen voor synchronisatie toetsenbordindeling.

Direct naar

1. Aan de slag in Profit
  2. Starten en inloggen
  3. Wachtwoord wijzigen
  4. Werken in een omgeving
  5. Gegevens toevoegen, wijzigen en verwijderen