Sneltoetsen

Door gebruik te maken van sneltoetsen in plaats van de muis werk je efficiënter en sneller. Bovendien heb je minder kans op RSI.

Wist je dat meer dan 90% van Profit met sneltoetsen te bedienen is? Een aantal voorbeelden:

Je ziet de sneltoetsen bij de knoppen of acties. Ga hiervoor kort met de muis op de knop- of actie staan (niet klikken). Vervolgens wordt de sneltoetscombinatie getoond.

Let op:

Alle sneltoetsen staan ook in een gave plaat die je kunt downloaden en kunt instellen als achtergrond/wallpaper op je bureaublad.

Er is ook een leuke test waarmee je jezelf kunt trainen.

Inhoud

Video

Sneltoetsen om een weergave-actie te starten

De eerste negen acties in een weergave hebben een corresponderende sneltoets, namelijk Ctrl+1 t/m Ctrl+9.

1.  Plaats de muis op een actie (niet klikken).

2. Profit toont de sneltoets. Start de actie met <Ctrl>+<Nummer actie>, in dit geval Ctrl+1.

Sneltoetsen in weergaven

Algemeen

Knop

Sneltoets

Toelichting

Ctrl+N

Nieuw gegeven toevoegen.

Ctrl+Shift+E

Enter

Eigenschappen van de geselecteerde regel opvragen of wijzigen.

Del

Geselecteerde regel verwijderen.

Ctrl+Shift+W

Ctrl+M

Indeling van het weergavescherm aanpassen. Met deze knop open je een keuzemenu.

Ctrl+Shift+I

Technische informatie opvragen

Indeling weergave

Knop

Sneltoets

Toelichting

Ctrl+U

Kolommen uitlijnen

Ctrl+U, Ctrl+U

Kolommen passend weergeven

Ctrl+R

Originele weergave-instellingen herstellen.

Ctrl+Shift+S

Sortering

Navigatie

Profit

Toelichting

Ctrl+G

Ga naar... (waarde invullen en bevestigen met Enter)

Ctrl+PgUp

Ga naar de eerste regel

Ctrl+PgDn

Ga naar de laatste regel

Ctrl+Shift+B

Geblokkeerde regels weergeven: met deze knop kun je geblokkeerde regels verbergen / zichtbaar maken.

Filteren en sorteren

Profit

Toelichting

Ctrl+F

Toon het filter: Met deze knop kun je een filter aanmaken op een weergave om hieruit een deel van de getoonde gegevens te selecteren.

Ctrl+L

Filter leegmaken

Ctrl+Shift+L

Filterbalk tonen

Ctrl+Shift+D

Filter deactiveren, maar de filterwaarden in de snelfilterregel blijven staan.

Ctrl+Shift+S

Geselecteerde kolom sorteren.

Selectievakjes tonen en aanvinken:

Dit kan met de sneltoets Ctrl+S, zie Meerdere gegevens selecteren.

Sneltoetsen in een wizard

Je voegt gegevens in Profit vaak toe met een wizard. Bijvoorbeeld de wizard voor het toevoegen van een nieuwe debiteur of een nieuw item.

Je kunt de volgende sneltoetsen gebruiken in een wizard.

Omschrijving

Sneltoets

De wizard annuleren

Alt+A / Ctrl+F4 / Escape

Naar het volgende scherm

Alt+O / F6

Naar het vorige scherm

Alt+V

De wizard voltooien

Alt+L

Met de cursor naar het volgende veld

Enter / Tab

In een tabelveld het zoekscherm openen

F10

Een vinkveld in- of uitschakelen

Spatie

Toetsenbord geeft rare tekens weer

Je toetsenbord volgt een bepaalde indeling, bijvoorbeeld de indeling qwerty of azerty. Qwerty is gebruikelijk in Nederland.

Als je computer de verkeerde indeling gebruikt, worden bij het typen niet de juiste letters getoond op je beeldscherm. Vaak gebeurt dit omdat je met een sneltoets de indeling per ongeluk hebt gewijzigd.

Windows:

Gebruikt de sneltoets Ctrl+Shift (toetsenbord wisselen) of Alt+Shift (invoertaal wisselen).

Mac:

Gebruik de sneltoets Alt+cmd+shift.

Structurele oplossing voor Mac:

1. Sluit Profit en de Citrix Viewer applicatie af.
  2. Open Finder en ga via het menu bovenin je scherm naar Ga / Ga naar map (of Shift+Command+G).
  3. Ga naar deze locatie:

~/Library/Application Support/Citrix Receiver

De Citrix Receiver map opent.

4. Open het tekstbestand Config
  5. Wijzig de tekst: KeyboardLayout=(User Profile) in KeyboardLayout=US-International en sluit het tekstbestand

Als je Profit weer start, wordt de juiste toetsenbordindeling gebruikt.

Direct naar

1. Aan de slag in Profit
  2. Starten en inloggen
  3. Wachtwoord wijzigen
  4. Gebruikerstaal selecteren
  5. Werken in een omgeving
  6. Gegevens toevoegen, wijzigen en verwijderen

Process

Weergave Gegevens