Memoriaal boeken

Het memoriaal gebruik je voor alle posten die je niet in een van de andere dagboeken kunt onderbrengen, zoals afschrijvingen, voorraadmutaties en loonjournaalposten. Je bent volledig vrij bij het boeken, maar de debet- en creditbedragen moeten in evenwicht zijn. Alle regels samen binnen één journaalpostnummer moeten in balans zijn.

Meer informatie: Wat zijn de voorwaarden voor een journaalpost(nummer) en welke journaalpostregels moeten in balans zijn?

Je kunt meerdere memoriaaldagboeken gebruiken om boekingen per soort bij elkaar te houden, bijvoorbeeld aparte memorialen voor activa en loonjournaalposten.

Profit bepaalt aan de hand van de Datum boeking en het Boekstuknummer van de regels of deze tot dezelfde journaalpost behoren. Wijzigen deze gegevens op een volgende regel, dan geldt een nieuwe journaalpost en dus ook de voorwaarde dat deze nieuwe journaalpost in balans moet zijn.

Bij het memoriaaldagboek kun je een vaste tegenrekening vastleggen. Als dit het geval is, boekt Profit een eventueel saldo automatisch op deze tegenrekening. Je gebruikt deze mogelijkheid alleen als je altijd op dezelfde vaste tegenrekening wilt boeken. Als het memoriaal geen vaste tegenrekening heeft, vul je zowel de debet-als de creditregels in.

Je kunt openstaande posten afboeken via een memoriaal. Gebruik deze mogelijkheid alleen als je de post niet automatisch afboekt (via een elektronisch bankafschrift) of handmatig via een bank- of kasboek.

Memoriaal boeken:

 1. Ga naar: Financieel / Boeken / Dagboek.
 2. Controleer Boekjaar en Periode. Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je de mutatie boekt.
 3. Selecteer het dagboek.
 4. Klik op: Voltooien.
 5. Vul een controlesaldo in, dit is bij een memoriaal niet altijd zinvol.
 6. Vul de eerste boekingsregel in.

  Als de eerste boekingsregel is ingevoerd, begint Profit automatisch aan de volgende regel.

 7. Vul de boekingsregel in .

  Als het memoriaal geen vaste tegenrekening heeft, moet de boeking in evenwicht zijn. Als het memoriaal wel een tegenrekening heeft, boekt Profit een eventueel saldo hierop weg.

 8. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

 1. Financiële Mutaties
 2. Boekingslay-out toevoegen
 3. Dagboeken inrichten
 4. Boekstuknummer, factuurnummer, boekingsdatum en boekstukdatum
 5. Inkoopmutaties
 6. Verkoopmutaties
 7. Betalingen
 8. Memoriaal boeken
 9. Mutaties raadplegen en wijzigen
 10. Mutaties verwijderen
 11. Mutaties importeren
 12. Correcties in correctieperiode boeken
 13. Correctie BTW rekening boeken
 14. Kruisposten afletteren
 15. Transitorische post boeken
 16. Vaste journaalposten
 17. Vrije velden op openstaande posten importeren