Vooruitbetaalde factuur boeken

Bij een voorbetaling ontvang je een bedrag van een debiteur, terwijl je nog geen factuur hebt toegevoegd in Profit of betaal je een bedrag aan een crediteur, terwijl je nog geen factuur hebt ontvangen.

Je legt dit vast tijdens het verwerken of boeken van de bankafschrift.

De voorbetaling kunt op twee manieren verwerken:

• Handmatig

Tijdens het handmatig boeken vul je geen factuurnummer in. Hierdoor kun je de boeking als voorontvangst of vooruitbetaling boeken.

• Automatisch

Tijdens het verwerken van de bankafschrift kun je een betaling niet afletteren. Je kunt de betaling als voorontvangst of vooruitbetaling boeken.

Als je na het boeken van de voorbetaling, de factuur toevoegt, letter je deze af tegen het betaalde bedrag:

• Als je de factuur toevoegt in een dagboek, letter je deze direct af tegen de betaling.
  • Als je de factuur toevoegt in Profit Ordermanagement, journaliseert Profit deze automatisch in het integratiedagboek (van de integratiesoort). Hierna letter je de factuur af tegen de betaling.

Inhoud

Vooruitbetaalde factuur boeken

Bij een voorontvangst ontvang je een bedrag van een debiteur, terwijl je nog geen factuur hebt toegevoegd in Profit.

Voorbeeld:

Met een debiteur heb je de afspraak dat je maandelijks goederen levert. De debiteur betaal je maandelijks op een vast moment een vast bedrag.

In een bepaalde maand heb je nog geen factuur voor de levering toegevoegd in Profit. Bij het verwerken van de bankafschrift kun je de betaling daarom niet afletteren tegen een factuur. Je verwerkt dit als voorontvangst.

Voorontvangst handmatig boeken:

1. Ga naar: Financieel / Boeken / Dagboek.
  2. Controleer Boekjaar en Periode. Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je de mutatie boekt.
  3. Selecteer het dagboek.
  4. Klik op: Voltooien.
  5. Vul het eindsaldo van het afschrift in bij Controlesaldo dagboek. Je ziet het Startsaldo dagboek van het dagboek onderin het boekingsvenster.
  6. Vul de datum van de afschriftregel in bij Datum boeking.
  7. Selecteer de debiteur bij Rekening.
  8. Vul het boekstuknummer.
  9. Vul geen factuurnummer in.
  10. Vul het voorontvangen bedrag.
  11. Bevestig dat je het bedrag als een voorontvangst wilt boeken.

Als je de functionaliteit voor het boeken van giften gebruikt, zie je eerst de vraag of je een gift wilt boeken. Als je Nee selecteert, kun je alsnog een vooruitbetaling boeken.

12. Klik op: Voltooien.
Voorbetaling factuur

Als je een bedrag overmaakt naar een crediteur zonder dat je hiervoor een factuur hebt ontvangen, boek je een vooruitbetaling.

Voorbeeld:

Telefonisch heb je een product besteld bij een crediteur. De crediteur geef je telefonisch het te betalen bedrag aan.

Je maakt dit bedrag direct over, zonder dat je de factuur hebt ontvangen. Je legt hiervoor een vooruitbetaling vast.

Vooruitbetaling handmatig boeken:

1. Ga naar: Financieel / Boeken / Dagboek.
  2. Controleer Boekjaar en Periode. Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je de mutatie boekt.
  3. Selecteer het dagboek.
  4. Klik op: Voltooien.
  5. Vul het eindsaldo van het afschrift in bij Controlesaldo dagboek. Je ziet het Startsaldo dagboek van het dagboek onderin het boekingsvenster.
  6. Vul de datum van de afschriftregel in bij Datum boeking.
  7. Selecteer de crediteur bij Rekening.
  8. Vul het boekstuknummer.
  9. Vul geen factuurnummer.
  10. Vul het vooruitbetaalde bedrag in bij Ontvangsten.
  11. Bevestig dat je het bedrag als een vooruitbetaling wilt boeken.

Als je de functionaliteit voor het boeken van giften gebruikt, zie je eerst de vraag of je een gift wilt boeken. Als je Nee selecteert, kun je alsnog een vooruitbetaling boeken.

12. Klik op: Voltooien.

Direct naar

1. Betalingen
  2. Charitatieve instellingen (giften) inrichten
  3. Bankafschrift boeken
  4. Betaling van één factuur
  5. Betaling van meerdere facturen
  6. Deelbetaling en betalingsverschillen
  7. Aanbetaling verwerken
  8. Berekende rente op aanmaningen afletteren
  9. Kasbetaling boeken
  10. Opnames en stortingen en betalingen van bank aan bank
  11. Kas-/bankmutaties met BTW op één regel
  12. Vooruitbetaalde factuur boeken
  13. Vooruitbetaling factuur afletteren
  14. Giften boeken

Process

Mutatie

Work area

Financieel