Status en voortgang IB

Op dit tabblad staan de gegevens van de belastingconsulent vermeldt die verantwoordelijk is voor de (voorlopige) aangifte.

Je kunt hier ook de voortgang van de aangifte volgen. Op het moment dat een stap in de workflow is afgerond wordt automatisch het datumveld gevuld. Als je een stap terug wilt in de voortgang kun je de datum verwijderen bij de betreffende stap in de eigenschappen van de cliënt.

Statussen voorlopige aangifte

Je beschikt in de voorlopige aanslag onder andere over de volgende datumvelden:

• Aangifte verstuurd aan Belastingdienst: dit veld wordt gevuld als verzendstatus = 5: Verzonden.
  • Aangifte ontvangen door aan Belastingdienst: dit veld wordt gevuld als verzendstatus = 6: Ontvangen Belastingdienst.

Let op:

Om te voorkomen dat je een oudere versie van een voorlopige aangifte verstuurd, wordt bij het toevoegen van een voorlopige aangifte gecontroleerd of er nog een voorlopige aangifte onderhanden is. Als dit het geval is wordt deze voorlopige aangifte geopend en wordt er geen nieuwe toegevoegd.

Welke statussen hebben we nog bij de elektronische verzending van de voorlopige aangiften?

0: Geen

1: Gereed voor aanmaken

2: Fout bij aanmaken

3: Klaargezet voor verzending

4: Fout bij verzenden

5: Verzonden

6: Ontvangen door Belastingdienst

7: Geweigerd door Belastingdienst

9: Goedgekeurd door Belastingdienst

De verzendstatussen zijn gelijk aan die van de normale aangifte. De verzendstatus wordt pas teruggezet als het bericht daadwerkelijk (opnieuw) is aangemaakt (verzendstatus 3 of hoger). Dit kan dan met Vrijgeven.

De datumvelden verstuurd aan en ontvangen door Belastingdienst worden vanuit het verzend en ontvangstproces automatisch gevuld. De voorlopige aangifte is verstuurd als verzendstatus 5 is en ontvangen als verzendstatus 6 is.

Let op:

Het kan voorkomen dat de status 'blijft hangen' 5 (verzonden). Als dit te lang duurt kun je de aangifte vrijgeven en opnieuw insturen.

Stap terug in de voortgang:

1. Ga naar: Fiscaal / Inkomstenbelasting / Cliënt IB.
  2. Open de eigenschappen van de cliënt.
  3. Ga naar het tabblad: Fiscaal jaar.
  4. Open de eigenschappen van de aangifte.
  5. Ga naar het tabblad: Aangifte.
  6. Verwijder de datum achter de workflowstap die je nog niet hebt afgerond, of die je nog een keer wilt uitvoeren.
  7. Klik op: Opslaan en sluiten

Veld 'Aangifte gereed' aanvinken

Je kunt het veld Aangifte gereed aanvinken op het tabblad Status en voortgang.

Let op:

Je kunt dit veld alleen aanvinken als er geen meldingen meer zijn in het verificatiescherm.

Status in Fiscaal InSite nakijken

Je kunt de status van de aangifte ook bekijken in InSite

Let op:

Het komt voor dat je de cockpit niet altijd rechtstreeks kunt openen in een browser. Je krijgt een melding dat je je eigen browser moet gebruiken. Je klikt achter de URL op Kopiëren en plakt deze adresregel in je eigen browser. Nu open je de cockpit.

Als je het PCC lokaal hebt geïnstalleerd, dan wordt de stap Kopieer URL overgeslagen en wordt de cockpit lokaal direct geopend.

Fiscaal InSite

PCC inrichten en installeren

1. Open in InSite de cockpit van de betreffende cliënt IB.
  2. Klik recht onder Actie op Voortgang (Workflow).

Direct naar

1. Aangifte IB verwerken
  2. Persoonlijke gegevens
  3. Fiscaal partnerschap
  4. Verzamelstaat
  5. Belasting en premies
  6. Commercieel Fiscaal uitwerken IB
  7. Aangifte met alleen fiscale cijfers
  8. Te conserveren inkomen
  9. Vermogensvergelijking
  10. Verificatie
  11. Conceptaangifte
  12. Rapportage aangifte IB
  13. Status en voortgang
  14. Fiscale kaart IB
  15. Verliesverrekening Aangifte IB
  16. Middeling IB/PVV
  17. Taxomizer
  18. Controle aangifte IB