Betaling boeken in het bankboek

Een gegenereerd betaalbestand wordt bij verwerking automatisch op de tussenrekening Betalingen onderweg geboekt. De betaling boek je in het bankboek handmatig op de grootboekrekening Betalingen onderweg waardoor deze glad zal lopen.

Je handelt de betaalopdracht direct af bij het boeken of inlezen van het bankafschrift. Aan de betaalopdracht koppel je het batchnummer (Dit kan alleen als het veld Batchnummer in de boekingslay-out staat). Tenslotte koppel je de betaalopdracht aan de regel waarop deze in het bankafschrift wordt afgeschreven en krijgt de betaalopdracht de status Afgehandeld.

Het batchnummer wordt bij het automatisch verwerken van het bankafschrift automatisch gevuld, zodat Profit de bankafschriftregel kan matchen en automatisch verwerken. Meer informatie over zoekcriteria voor het automatisch verwerken van het bankafschrift.

Let op:

Als je het Batchnummer in de boekingslay-out wilt invullen wijzig je de boekingslay-out. Je kunt alleen een batch selecteren bij een betaalopdracht met de status Verwerkt en gejournaliseerd.

• Ga naar: Financieel / Grootboek / Dagboek.
  • Open de eigenschappen van het dagboek Bank.
  • Ga naar het tabblad: Lay-out.
  • Controleer de boekingslay-out bij het veld Boeken.
  • Klik op: Opslaan en sluiten.
  • Ga naar: Algemeen / Beheer / Boekingslay-out.
  • Open de eigenschappen van de boekingslay-out van de bankboekingen.
  • Ga naar het tabblad: Regel velden.
  • Voeg het veld Batchnummer toe.
  • Klik op: Opslaan en sluiten.

Betaling boeken in het bankboek:

1. Ga naar: Financieel / Boeken / Dagboek.
  2. Controleer Boekjaar en Periode. Dit zijn het boekjaar en de periode waarin je de mutatie boekt.
  3. Selecteer het dagboek.
  4. Klik op: Voltooien.
  5. Klik in de Kop
  6. Vul het eindsaldo van het afschrift in het veld Controlesaldo dagboek. Het Saldo van het dagboek staat onderin het boekingsvenster.
  7. Klik in de Regels
  8. Vul de datum van de afschriftregel in als Datum boeking.
  9. Selecteer de tussenrekening Betalingen onderweg.
  10. Vul het betalingsbedrag in de kolom Uitgaven in.
  11. Selecteer de betaalopdracht in de kolom Batchnummer.

De batch krijgt de status Afgehandeld.

12. Vul de overige regels van het bankafschrift in.
  13. Klik op: Opslaan en sluiten.

Direct naar

1. Automatische betalingen
  2. Automatische betalingen inrichten
  3. Nieuwe betaalopdracht toevoegen
  4. Betaalopdracht raadplegen en wijzigen
  5. Facturen betaalbaar stellen of uitsluiten van betaling
  6. Betaalvoorstel afdrukken
  7. Betaalopdracht verwijderen
  8. Betaalbestand verwerken
  9. Incasso- en (terug)betaalopdracht via de wachtrij
  10. Betaalspecificatie afdrukken
  11. Betaalopdracht verzenden naar de bank
  12. Factuur of betaalopdracht storneren
  13. Betaling boeken in het bankboek
  14. Betaling tegenboeken en facturen storneren (nĂ¡ het boeken van de betaling)
  15. Automatische terugbetaling creditnota's debiteuren
  16. Automatische betalingen buitenland verrichten
  17. Automatische betalingen via betaalopdrachtset verrichten
  18. Automatische betalingen verrichten via bankkoppeling
  19. Automatische betalingen verrichten (Caribbean)