F-biljet

Het F-biljet is het aangiftebiljet voor het verwerken van de belasting van een overleden persoon. De Belastingdienst stuurt na het overlijden aan de erfgenamen een speciaal aangifteformulier voor de inkomstenbelasting. In november 2023 wordt dit met een patch beschikbaar gesteld. Dan kan het F-biljet uitgewerkt worden en opgestuurd worden naar de Belastingdienst. Het F-biljet is in eerste instantie alleen beschikbaar om als pdf af te drukken. Digitaal versturen van het F-biljet is mogelijk vanaf het moment dat de aangifte IB 2023 elektronisch ingestuurd mag worden (februari 2024).

Klik hier voor meer informatie over de wijzigingen in de aangifte IB 2023.

Beschrijving

Over het lopende jaar tot de dag van overlijden moet over het inkomen van de overledene met de Belastingdienst worden afgerekend. Als de overledene een onderneming had zijn er twee zaken van belang:

De overlijdenswinst

De oudedagsreserve

Specificatievelden invullen

Als voor een regel een Specificatieknop staat kun je bedragen (of andere gegevens) invullen. Door op de specificatieknop te klikken open je een scherm waarin je de velden invult. Klik op om het extra scherm met de informatie te sluiten.

Burgerlijke staat bij F-biljet

De burgerlijke staat van de overleden partner moet op Gehuwd staan zodat je het F-biljet kunt invullen. Bij de overgebleven partner zet je de burgerlijke staat op Ongehuwd. Je vindt dit veld in de eigenschappen van de cliënt IB op het tabblad Burgerlijke staat. Dit tabblad vind je in de eigenschappen van het fiscale jaar. Als je het biljet direct wilt vullen dan kun je de partner van de betreffende cliënt ontkoppelen.

Meer informatie

Aangifte versturen

Heb je de aangifte ingevuld en wil je deze naar de Belastingdienst versturen? Sluit dan de aangifte en vul een datum in bij Aangifte gecontroleerd en akkoord. Ga in de cockpit van de cliënt IB naar de weergave Aangiften en klik op de actie Versturen aangifte.

Op het scherm dat zich nu opent kun je kiezen uit verschillende acties. Kies voor Afdrukken definitief biljet als je het F-biljet wilt versturen naar de Belastingdienst.

Het F-biljet is in eerste instantie alleen beschikbaar om als pdf af te drukken. Via Afdrukken definitief biljet druk je het F-biljet af als pdf. Deze pdf verstuur je naar de Belastingdienst. Digitaal versturen van het F-biljet is mogelijk vanaf het moment dat de aangifte IB elektronisch ingestuurd mag worden.

Zie ook:

Vertegenwoordiger

Bij het uitwerken van een F-biljet moet je een vertegenwoordiger van de belastingplichtige invullen. Je kunt de gegevens van de vertegenwoordiger invullen op het tabblad Persoonlijke gegevens bij het onderdeel Vertegenwoordiger belastingplichtige.

De gegevens van de Vertegenwoordiger belastingplichtige worden in de standaardrapportage IB afgedrukt, als het om een F-biljet gaat.

Werkwijze